Nieuws
Paus Franciscus aan Louvain-La-Neuve
Bezoek van Zijne Heiligheid Paus Franciscus aan Louvain-la-Neuve op 28 september 2024
Op een mooie herfstdag trekken de 800 gasten om 14.00 uur naar de Aula Magna, waar het druk wordt. Op grote schermen kan men de aankomst van de paus volgen en, na zijn ontmoeting, zien hoe hij de menigte begroet die zich op de parkeerplaats van de Aula Magna heeft verzameld.
De paus arriveert in zijn bescheiden witte pausmobiel met registratie SCV1. Onderweg stopt hij meerdere keren om kinderen en minder validen te begroeten en te zegenen. Hij wordt verwelkomd door Françoise Smets, rector van de UCLouvain, Luc Sels, rector van de KULeuven, Mgr. Luc Terlinden, aartsbisschop van Mechelen-Brussel en grootkanselier van de universiteit, alsook door een vrolijke haag van studenten uitgerust met hun mooiste attributen: vlaggen en banieren, toga's en capes, keppeltjes, enz. Vervolgens begroet hij de universitaire autoriteiten en het stadsbestuur en wordt hij uitgenodigd om het Gulden Boek te tekenen.
De paus arriveert in de Aula Magna op de klanken van liederen en muziek geïnspireerd door "Laudato Si", het thema van de middag. De rector herinnert aan de geboorte van UCLouvain in 1425, die werd bevestigd door een pauselijke bul van Martinus V en een film behandelt enkele van de belangrijkste fasen van haar ontwikkeling tot nu toe. Na zijn toespraak, gericht op klimaatverandering en de rol die een universiteit kan spelen om die te bestrijden, werd het woord gegeven aan de studentengemeenschap die een brief aan de paus had geschreven met "Laudato Si" als rode draad. Deze verzorgde en compacte brief wordt vanuit het hart voorgelezen door de toneelschrijfster Geneviève Damas. Zij roept de grote ecologische en sociale vragen van onze tijd op. Zij spreekt de paus in het bijzonder toe over de plaats van de vrouw in de kerk en eindigt met het inspirerende voorbeeld van de heilige Franciscus van Assisi, die ook de patroonheilige is van de universitaire parochie. De paus benadrukt dan de overheersingen van onze tijd, zoals oorlog en corruptie ("de duivel - geld - komt binnen via de zakken") en nodigt uit tot hoop en dankbaarheid voor de schepping waar de mens met spoed zorg moet voor dragen. Hij benadrukt de schoonheid van het geschenk en de uitdaging van de integrale ontwikkeling, die een oproep tot bekering is. Hij legt uit dat vrouwen "vruchtbare welkomst, zorg en vitale toewijding" zijn en dat ze met hun universitaire studies (net als mannen) opgroeien in "onderzoek, vriendschap, sociale dienstverlening, burgerlijke en politieke verantwoordelijkheden, artistieke uitingen". Hij dringt aan op de betekenis die aan studies moet worden gegeven, waarbij de universitaire graad het bewijs is van het vermogen om bij te dragen tot het algemeen welzijn en om de waarheid te zoeken. Hij eindigt met te vragen om voor hem te bidden of op zijn minst om "hem goede vibes te sturen".
Deze ontmoeting werd afgesloten met een lange en warme staande ovatie, waarna de paus werd uitgenodigd om een wens te schrijven op een blaadje papier dat aan de "boom van 600 jaar" wordt bevestigd en dat met de andere blaadjes zal worden gebundeld tot een manifest dat zal worden gepubliceerd op 9 december 2025, de dag van de 600ste verjaardag.
Na zijn zegen gaat de paus naar de parkeerplaats van de Aula Magna. Hij ontvangt een keppeltje, begroet de menigte, schudt handen en zegent vele kinderen en mensen met een beperking.
Later vernemen we dat de UCLouvain een persbericht heeft uitgegeven waarin "fundamentele convergenties worden uitgedrukt, maar ook een grote divergentie met betrekking tot de plaats van vrouwen in de samenleving". Dit zal zeker het onderwerp vormen van een dialoog die tussen de partijen zal worden voortgezet.
De bijeenkomst eindigt. Het hoofd en het hart van ieder van ons vervullen zich met deze rijke uitwisseling. Het bezoek van de paus bereikte zijn hoogtepunt de volgende dag, op zondag, met een plechtige mis die in aanwezigheid van 39.000 gelovigen werd gevierd in het Koning Boudewijnstadion.